Over

Over ons

Historie


Sociaal Cultureel Centrum İskender Paşa werd in 1980 opgericht en is sindsdien gehuisvest in Rotterdam Noord. In de loop der jaren is het centrum uitgegroeid tot een volwaardige sociaal-culturele organisatie in de wijk.


Milli Görüş


Milli Görüş is een sociaal-religieuze beweging die zich richt op de integratie en emancipatie van (voornamelijk Turkse) moslims in de Nederlandse samenleving. De beweging heeft in Nederland circa 50 aangesloten organisaties, waaronder de jongeren-, vrouwen- en jonge vrouwenfederatie deel van uitmaken.

Milli Görüş heeft als vertrekpunt de volgende overlevering van onze Profeet (vzmh) als basisprincipe:

“De besten onder jullie zijn diegenen die de mensheid dienen”

NIF


İskender Paşa


De organisatie is sterker georiënteerd op de samenleving en de maatschappij. Met de verhuizing naar een groter pand in 2001 is niet alleen de naam van de stichting, maar zijn ook de doelen en de activiteiten veranderd. De stichting organiseert cursussen, voorlichtingsbijeenkomsten, en andere van belang zijnde activiteiten om de integratie, participatie en emancipatie van de in Rotterdam-Noord wonende allochtonen en in het bijzonder Turkse jongeren, vrouwen en ouderen te bevorderen.
Verder tracht de stichting de contacten en de communicatie tussen de verschillende bevolkingsgroepen te bevorderen en een brugfunctie tussen de allochtonen en de Nederlandse samenleving te vervullen.

Onze stichting is voorn emens om haar projecten uit te breiden en prioriteit te geven aan o.a. onderwijsproblematiek. In dit kader willen wij een bijdrage leveren om uitval van allochtone leerlingen op het voortgezet onderwijs te voorkomen door het geven van onder andere huiswerkbegeleiding en educatief ondersteunende lessen. Onderwijsondersteuning is een van de speerpunten van onze organisatie.

Ter bevordering van de democratisering en de interne participatie worden de voorzitters van de interne organisaties ook in het hoofdbestuur vertegenwoordigd, elke bestuur heeft zijn eigen bestuursleden en is de koepel van de overige 4 interne organisaties:

    Jongerenorganisatie Furkan
Onderwijsinstelling ISEM
    Vrouwenorganisatie An-Nisa
   met als afdeling de jonge vrouwen Katr-i zumra.

Jongerenstichting
Furkan


Furkan Jongeren is een organisatie die is aangesloten bij de overkoepelende organisatie NIF Jongeren. De stichting is in 1984 opgericht en is gehuisvest in het Sociaal Cultureel Centrum Iskender Pasa dat is opgericht in 1979. We zijn er voor en door jongeren. De missie van Furkan Jongeren is gebaseerd op een vers uit het heilige boek de Koran, namelijk soerah Âli-‘Imrân, vers 104:

وَلْتَكُن مِّنكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى ٱلْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِٱلْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ ٱلْمُنكَرِ ۚ وَأُو۟لَٰٓئِكَ هُمُ ٱلْمُفْلِحُونَ

‘En laat er uit jullie een groep voortkomen die uitnodigt tot het goede en oproept tot deugdelijkheid en (die) het verwerpelijke verbiedt, en zij zijn degenen die de welslagenden zijn.’

De visie van Furkan Jongeren is ervoor zorgen dat onze jongeren het onderscheid kunnen maken tussen goed en kwaad en elk een actieve en zichtbare bijdrage leveren aan de maatschappij. Dit doen wij door het organiseren van zowel educatieve en sportieve activiteiten.

De doelstelling van Furkan Jongeren is een constante stijging van het aantal actieve en betrokken leden. Deze stijgende lijn is noodzakelijk, zodat we steeds meer jongeren bereiken. Daarnaast blijven de bestuursleden op deze wijze gemotiveerd te streven naar de visie van de stichting. 
Ga naar website

Vrouwenstichting
An-Nisa


Annisa is een stichting voor vrouwen en merendeels voor volwassen vrouwen. Annisa betekend letterlijk vrouw. Het is in 1980 opgericht. Ze geven belang aan de vrouw en ze vinden het belangrijk dat ieder moslima op de hoogte is van zijn kennis. Ze hebben kennis en dit willen ze delen met anderen. An-nisa organiseert op belangrijke islamitische dagen bijeenkomsten waarbij ze een gezellige en informatieve dag creëren voor vrouwen. De eerste woensdag van de maand organiseert an-nisa een ontbijt, hierbij zorgen ze ervoor dat ze band met elkaar maken.  
Hieronder lees je een stukje uit de kuraan. Hierin ziet an-nisa ook het belang van kennis en het uitwisselen van kennis.

إِنَّٱلْمُسْلِمِينَوَٱلْمُسْلِمَٰتِوَٱلْمُؤْمِنِينَوَٱلْمُؤْمِنَٰتِوَٱلْقَٰنِتِينَوَٱلْقَٰنِتَٰتِوَٱلصَّٰدِقِينَوَٱلصَّٰدِقَٰتِوَٱلصَّٰبِرِينَوَٱلصَّٰبِرَٰتِوَٱلْخَٰشِعِينَوَٱلْخَٰشِعَٰتِوَٱلْمُتَصَدِّقِينَوَٱلْمُتَصَدِّقَٰتِوَٱلصَّٰٓئِمِينَوَٱلصَّٰٓئِمَٰتِوَٱلْحَٰفِظِينَفُرُوجَهُمْوَٱلْحَٰفِظَٰتِوَٱلذَّٰكِرِينَٱللَّهَكَثِيرًاوَٱلذَّٰكِرَٰتِأَعَدَّٱللَّهُلَهُممَّغْفِرَةًوَأَجْرًاعَظِيمًا

(Voorwaar, de mannen die zich hebben overgegeven (aan Allah) en de vrouwen die zich hebben overgegeven, en de gelovige mannen en de gelovige vrouwen, en de gehoorzame mannen en de gehoorzame vrouwen, en de waarachtige mannen en de waarachtige vrouwen, en de geduldige mannen en de geduldige vrouwen, en de ootmoedige mannen en de ootmoedige vrouwen, en de bijdragen gevende mannen en de bijdragen gevende vrouwen, en de vastende mannen en de vastende vrouwen, en de mannen die over hun kuisheid waken en de vrouwen die (daarover) waken, en de mannen die Allah veelvuldig gedenken en de vrouwen die gedenken: Allah heeft voor hen vergeving bereid en een geweldige beloning)

De visie van An-nisa is ervoor zorgen dat de moslima’s onderscheid kunnen maken wat goed en slecht is. Dit doen ze door evenementen te organiseren. De doel van An-nisa is zoveel mogelijk vrouwen bereiken. Ook willen ze dat dit blijvend is en niet een éénmalig bezoekje.

Afdeling Jonge vrouwen
Katre-i Zümra


 Katre-i Zümra is aangesloten bij de overkoepelende organisatie NIF jonge vrouwen en vormt de ‘jonge vrouwen vereniging’ van de Stichting Sociaal en Cultureel Centrum Iskender Pasa.

Katre-i Zümra organiseert diverse activiteiten voor haar doelgroep (vanaf 16 jaar). Hierbij kun je denken aan (Nederlandstalige) islamitische lezingen, educatieve bijeenkomsten, sport- en kunstactiviteiten en diverse uitjes etc.

Als Katre-i Zümra vinden wij het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt. Om dit te verwezenlijken staan wij nauw in contact met onze jongeren. Wij communiceren regelmatig én vinden het belangrijkste dat we iedereen met open armen kunnen verwelkomen. De jongeren komen als gast en blijven als familie.

Ons motto is:
Laten we zusterschap creëren op de weg van Allah, want dat zul je nodig hebben voor de dunya en akhira.

Onderwijsinstelling ISEM


 ISEM werd in 2013 opgericht als een educatief centrum en begon met 80-studenten te dienen ,  deze onderwijsinstelling biedt nu onderwijs aan 325-studenten van 3 t/m 15 jaar en 400/500-ouders. Op dit moment hebben we 35 docenten, assistenten die het werk verrichten. Isem streeft ernaar niet alleen kinderen te voorzien van onderwijs in gezinnen, maar biedt ook diensten in de zin van gezinswarmte.
Ons motto; Onze prioriteit is om onze kinderen met liefde en een fatsoenlijke omgeving te benaderen en te onderwijzen door ons te richten op "het beste voor het beste".
Onze doelen
-Om een identiteit te vormen geiintegreerd met het islam.
-Om onze kinderen van onze moskee en religie te laten houden met het participatieve onderwijssysteem en de nodige begeleiding,
-Om gedrag en morele waarden te verwerven
Het is onze primaire taak om gebeden, de Heilige Koran, basis-informatie en dagelijkse gebeden te onderwijzen.

Isem Education Center haalt dit succes uit zijn sterke en productieve medewerkers.
 Deze ISEM-familie zal vele succesverhalen en vele succesverhalen kunnen schrijven.
 Omdat deze generatie hoop belooft en alles verdient

Ons team


Share by: